Ervaringen van studerende mantelzorgers

06 november 2018

Het lijkt misschien een ver-van-je-bed-show, mantelzorg, maar ruim vier miljoen mensen van zestien jaar en ouder verleenden in 2017 mantelzorg. Bijna 1 op de 4 kinderen en jongeren in Nederland heeft een ouder met een ziekte, verslaving of beperking, die dus mantelzorg nodig heeft. Daarom is het belangrijk om de verhalen te vertellen van jonge mantelzorgers. Om ze een stem en een gezicht te geven, ook omdat de verwachting is dat het aantal mensen die mantelzorg nodig hebben de komende tijd alleen maar toeneemt. Vandaar dat bij de Vrije Universiteit Amsterdam een expertiselab is opgericht dat onderzoek doet naar studerende mantelzorgers.

Mantelzorg

Ingrid van Tienen, die zelf mantelzorg verleende voor haar moeder, is junior onderzoeker voor dit expertiselab. Zij deed eerder al onderzoek naar spijbelgedrag onder mantelzorgende scholieren en ze wil ook promoveren op het onderwerp.

Er is weinig bekend over de jongeren die mantelzorg combineren met het volgen van een studie, wie zij zijn en welke gevolgen de combinatie van studie en mantelzorg kan hebben.

De factsheet Gezondheid- en studieuitkomsten bij mantelzorgende studenten besteedt aandacht aan deze groep jongeren en geeft inzicht in de mogelijke gevolgen op het gebied van gezondheid en studie.

Lees ook:

Gerelateerde items

De kracht van ADHD | animatiefilm

Studeren met autisme en ADD heeft meer impact dan je denkt

Houd studenten met een beperking in het oog, juíst tijdens deze crisis