Vorig jaar stelde een door de minister van OCW ingestelde werkgroep (met VSNU, Vereniging Hogescholen, Universiteit voor Humanistiek, LSVb, ISO en ECIO) een Gezamenlijke Ambitie Studentenwelzijn op. Daarbij werd gebruik gemaakt van het Actieplan Studentenwelzijn dat eerder in 2018 al verscheen. Het Ministerie OCW heeft het team Studentenwelzijn van ECIO/CINOP opdracht gegeven om instellingen voor hoger onderwijs op dit thema te ondersteunen door partijen bij elkaar te brengen en kennis te verspreiden.
Marian de Groot van ECIO opende de netwerkbijeenkomst op 10 januari jl.: “Er is toenemende aandacht voor prestatiedruk, psychische klachten, studenten met een beperking, transgenders in transitie en studenten met jonge kinderen of mantelzorgtaken. Deze studenten en de belemmeringen waar zij tegenaan lopen moeten wij herkennen en erkennen en binnen het onderwijs aangepakt worden.”
Studentenperspectief op studentenwelzijn
Rebecca Talbot (19) studeert Pedagogische wetenschappen aan de Universiteit Leiden en volgt de lerarenopleiding PABO. “Ik kom uit een minimagezin, ben chronisch ziek en een mantelzorger en heb de ambitie om mijn mogelijkheden volop te benutten. Ik loop vaak tegen problemen aan die niet alleen voor mij belemmerend zijn, maar ook voor mijn medestudenten. Opleidingen horen toegankelijk te zijn. En dit is het moment om te praten over wat toegankelijk en inclusief nu daadwerkelijk betekent in het hoger onderwijs.”
Van Platform/Actieplan Studentenwelzijn naar Netwerk Studentenwelzijn
Rob Bovens en Jolien Dopmeijer hebben het initiatief genomen voor het Actieplan Studentenwelzijn.
Rob Bovens: “Sinds 2011 zijn er diverse initiatieven ontstaan en wat we hier vandaag zien is gewoon fantastisch. In het Actieplan Studentenwelzijn beschreven we vijf pijlers die wat ons betreft altijd integraal aangepakt moeten worden. Als initiatiefnemers blijven wij het landelijk netwerk studentenwelzijn kritisch volgen. Wij hopen dat naast OCW ook VWS meer betrokken gaat worden.”