Informatie voor studenten

Yes! Eindelijk klaar om de stap te maken naar het mbo, hbo of universiteit! Maar hoe werkt dat eigenlijk als je extra ondersteuning nodig hebt? Het kan zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. We helpen jou met tips en handreikingen en informatie over hoe je als (aankomend) student een beroep kunt doen op extra ondersteuning om te leren zonder belemmeringen. Kijk hier voor veelgestelde vragen.

Redenen voor ondersteuning

Je kunt om de meest uiteenlopende redenen behoefte aan ondersteuning hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een functiebeperking, chronische ziekte of psychische klachten. Maar ook voor ondersteuning als gevolg van zwangerschap en jong ouderschap, behandeling i.v.m. gendertransitie of mantelzorgtaken.

Specifieke infomatie rondom het coronavirus

  • Loop je tegen problemen vanwege de coronacrisis? Meld dit bij het studentenmeldpunt COVID-19.
  • Deel je ervaringen met de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zodat zij in samenspraak met de onderwijsinstellingen en het ministerie van OCW het afstandsonderwijs kunnen verbeteren.
  • Lees meer nieuws over passend onderwijs in coronatijden.
  • Informeer bij de contactpersoon van je onderwijsinstelling hoe zij je kunnen helpen.
  • Corona en loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) op het hbo: nieuws, handige links, tips en goede voorbeelden (ExpertisepuntLOB)

Ik studeer of ga studeren in het hoger onderwijs

Als je weet dat je extra ondersteuning nodig hebt tijdens je studie, is het slim om van te voren te informeren naar de mogelijkheden. Waar heb je recht op? Bij wie moet je zijn op je nieuwe hbo-instelling of universiteit?

Studietips

Met onze studietips zoek je naar oplossingen voor jouw belemmeringen in je studie.

hand met wijsvinger wijzend naar lampje met tekst studietips

Sleutelmomenten tijdens je studie

Kiezen, aanmelden, kennismaken, betalen, studeren, stage … allemaal sleutelmomenten. En allemaal momenten waarop je extra ondersteuning, hulpmiddelen of voorzieningen misschien heel goed kunt gebruiken. Hoe regel je dat? In de publicaties van onderstaande buttons vind je mogelijke belemmeringen en wie je kan helpen bij het wegnemen ervan. Maar je vindt er ook wat je zelf kunt doen om onderwijs toegankelijker te maken.

hand met wijsvinger wijzend naar lampje met tekst Studieproces in kaart

Informatie op je eigen hbo of universiteit

Iedere hbo of universiteit heeft een contactpersoon voor studenten met een ondersteuningsvraag. Met deze persoon neem je contact op wanneer je vragen hebt of meer informatie wil. Hier vind je de contactpersoon die je verder helpt op jouw hbo of universiteit.

Ik studeer of ga studeren op het mbo

Heb je nog vragen? Neem contact op

Gerelateerde items

Buddyprogramma met individuele begeleiding van studenten met een functiebeperking

Studeren en mantelzorgtaken: dilemma bij het maken van keuzes

Professionaliseringsworkshop voor betere begeleiding van studenten met een beperking